Over WOZ

Wat is de WOZ?

De WOZ-waarde is de marktwaarde van een woning of bedrijfspand op de waardepeildatum (die datum staat op het aanslagbiljet). We bepalen de marktwaarde door uw woning te vergelijken met woningen die verkocht zijn en bedrijfspanden die verkocht of verhuurd zijn. 


Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?

Het bepalen van de WOZ-waardes van alle woningen en bedrijfspanden is een ingewikkeld proces. Over dat proces geven we u graag uitleg.

Meer uitleg

Waardepeildatum

De WOZ-waarde voor belastingjaar 2023 heeft als waardepeildatum 1 januari 2022. De waardepeildatum ligt altijd een jaar vóór het belastingjaar. Dit is landelijk vastgesteld. Dit geeft ons de tijd om de verkoopprijzen met veel aandacht te onderzoeken. Natuurlijk houden we rekening met de verkoopprijzen van woningen en bedrijfspanden. 

Controle Waarderingskamer

De Waarderingskamer is een onafhankelijk instituut. Zij controleren of de BWB de regels van de wet WOZ goed uitvoeren.

Pas als we goedkeuring van de Waarderingskamer hebben, mogen wij u een nieuwe WOZ-waarde geven. Wilt u weten hoe de Waarderingskamer oordeelt over het waarderingsmodel voor uw gemeente? Lees dan het oordeel van de Waarderingskamer over de kwaliteit van onze taxaties.

Wat als ik het niet eens ben?

Bekijk hier wat u kunt doen als u vragen heeft over de WOZ

Stap 1: Download uw taxatieverslag
Deze vindt u onder het kopje Taxatie op Zelf online regelen

Stap 2: Check en vergelijk gratis uw WOZ-waarde 
U kunt de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met andere woningen bij u in de straat, buurt, dorp of stad. Doe de gratis check op www.wozwaardeloket.nl .

Stap 3: Bel gratis met de taxateur
U kunt een gratis gesprek aanvragen met de taxateur. Wanneer u hier uw gegevens invult, zal de taxateur u binnen 5 werkdagen terugbellen. U kunt uw voorkeur geven om 's ochtends of 's middags te worden teruggebeld. Hij of zij bekijkt dan direct of er een fout is gemaakt en past deze meteen kostenloos aan.

Plan een terugbelverzoek in met de taxateur

Stap 4: Nog steeds niet eens?
Als u na het gesprek nog steeds niet tevreden bent heeft u het recht om bezwaar te maken. Doe dit binnen 6 weken na de datum van de WOZ beschikking. Dit regelt u eenvoudig via Zelf online regelen

Maak direct bezwaar
 

Meer over de WOZ