WOZ-waarde woning stijgt landelijk gemiddeld met 17%

23 januari 2023

De WOZ-waarde van woningen stijgt nog sterk. De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van een woning komt dit jaar uit op 17%. Dit is een landelijk gemiddelde. Recente berichten over de woningmarkt laten zien dat de gemiddelde verkoopprijs van woningen de afgelopen maanden daalt.

De Waardepeildatum
Deze daling is dit jaar niet terug te zien in de WOZ-waarden. Voor het bepalen van de WOZ-waarde in 2023 moeten gemeenten kijken naar de verkoopcijfers van woningen rond 1 januari 2022. Dit wordt de waardepeildatum genoemd. De waardepeildatum ligt altijd in het verleden. Voor 2023 is de waardepeildatum voor de WOZ-waarde 1 januari 2022.

Regionale verschillen
De 17% stijging is een landelijk gemiddelde. Per woning wijkt de waardestijging af van dit landelijk gemiddelde. De waardestijging van een woning hangt af van verschillende factoren zoals de ligging, het type woning en de status van onderhoud. Ook zijn er regionale verschillen. 

In deze animatiefilm legt de Waarderingskamer uit waarom de WOZ-waarde van een woning dit jaar landelijk stijgt. 

WOZ-waarde in uw gemeente?
Het overzicht met actuele waardeontwikkelingen per gemeente is te vinden op de website van de Waarderingskamer.

De Waarderingskamer controleert en beoordeelt gemeenten en belastingsamenwerkingen op de juiste uitvoering van de Wet Onroerende Zaakbelasting (OZB).