Pas op voor "gratis" bezwaar tegen WOZ-beschikking

22 januari 2019

Steeds meer bureaus bieden aan om gratis bezwaar te maken bij de gemeente tegen de bepaling van de WOZ-waarde. Maar wat consumenten niet doorhebben, is dat zij soms een abonnement afsluiten en later met kosten worden geconfronteerd. Daarvoor waarschuwt onder andere de Consumentenbond.

Bureaus kunnen hun diensten aanbieden, omdat zij bij elk terecht bezwaar aanspraak maken op een vergoeding van € 700,00. De Waarderingskamer, die WOZ-waardes controleert, krijgt meldingen van burgers die toch met kosten worden geconfronteerd nadat ze zo’n ’gratis’ bureau hadden ingeschakeld. Dit omdat het jaar erna automatisch weer bezwaar werd gemaakt tegen de WOZ-waarde. Het intrekken van dat verzoek, waar zij niets van wisten, kost dan geld.

De Consumentenbond kent ook klachten van mensen die op een drukke beurs onwetend een machtiging voor een WOZ-bezwaar afgaven terwijl ze alleen informatie inwonnen. Hoe vaak deze praktijken voorkomen, wordt onderzocht.

Ook voor gemeenten lopen de extra kosten enorm op. Gemeenten betalen volgens Ruud Kathmann van de waarderingskamer gemiddeld tussen de 10 en 20 miljoen euro per jaar. 'Daar moet je de kosten die gemeenten zelf maken om dit soort procedures te maken nog bij tellen.' (Bron: BNR)