Informatie Datalek

19 maart 2021

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media kunnen wij ons goed voorstellen dat er vragen zijn ontstaan bij burgers of organisaties. Allereerst willen wij melden dat wij het heel vervelend vinden dat dit heeft plaatsgevonden. Wij hebben hieronder enkele van de meest voorkomende vragen voor u beantwoord. 

Hoe weet ik of mijn bijlage er tussen heeft gezeten?
Als u tussen 25 februari en 16 maart een bijlage heeft opgevoerd via ons contactformulier dan heeft uw bijlage er tussen gezeten. In lang niet alle gevallen waren er via de bijlage privacygevoelige gegevens te zien. In een tiental gevallen is dit uiteindelijk het geval geweest. Deze mensen krijgen allemaal een brief van ons. Deze brief valt zaterdag in de brievenbus.

Mijn bijlage zat er tussen, hebben onbevoegden nu mijn gegevens in gezien?
Dat kunnen we niet zeggen. We schatten in dat de kans heel klein is dat uw gegevens zijn ingezien, maar we kunnen het niet uitsluiten. Het datalek heeft een kort tijd op de website gestaan en is inmiddels gedicht. Het lek was ook niet zomaar voor iedereen te zien; daarvoor was wel enige ICT-kennis voor nodig. Als uw bijlage geen privacy gevoelige gegevens bevatte, dan is er ook niets wat naar u kan leiden. Dan is er in feite geen risico. Als er wel privacy gevoelige gegevens in de bijlage stonden, dan zijn deze uiteraard wel naar u herleidbaar. In dat geval is het verstandig de komende tijd waakzaam te zijn.

Mijn persoonsgegevens hebben in een bijlage gestaan, wat kan er nu gebeuren?
Dat is moeilijk te zeggen. Nogmaals, we schatten in dat de kans heel klein is dat uw gegevens zijn ingezien, maar we kunnen het niet uitsluiten. We kunnen niet zeggen wat er nu kan gebeuren. Het enige wat we u kunnen adviseren is om heel waakzaam te zijn en goed op te letten dat er geen rare dingen gebeuren.

En wat als er nu toch rare dingen gebeuren, waarvan ik vermoed dat deze terug te voeren zijn op het datalek van jullie?
Neemt u in dat geval zo snel mogelijk contact op met ons.

Hebben onbevoegden nu al mijn gegevens in jullie systemen kunnen inzien?
Nee, het datalek betreft enkel bijlages die tussen 25 februari en 16 maart opgevoerd zijn via het contactformulier op onze website. Onze systemen staan daar compleet los van, dus uw gegevens staan daar veilig.

Wat gaan jullie nu doen om te zorgen dat dit in de toekomst niet meer voorkomt?
Het lek is, zodra we een juist beeld hadden van de situatie, meteen gedicht. Wij zullen in de toekomst nog waakzamer zijn en ook zullen we maatregelen nemen om intern nog alerter te zijn op signalen van datalekken. In feite weet men nooit helemaal weet wat er de toekomst kan gebeuren, maar we zullen alles in het werk stellen om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

Vragen?
Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neemt u dan gerust contact op via telefoonnummer 076-5298300. U kunt uw vraag ook per e-mail sturen naar: privacy@bwbrabant.nl