Over WOZ

Wat is de WOZ?

De WOZ-waarde is de marktwaarde van een woning of bedrijfspand op de waardepeildatum (die datum staat op het aanslagbiljet). We bepalen de marktwaarde door uw woning te vergelijken met woningen die verkocht zijn en bedrijfspanden die verkocht of verhuurd zijn. 

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?

Het bepalen van de WOZ-waardes van alle woningen en bedrijfspanden is een ingewikkeld proces. Over dat proces geven we u graag uitleg.

Meer uitleg

Wat is de waardepeildatum?

De WOZ-waarde voor belastingjaar 2024 heeft als waardepeildatum 1 januari 2023. De waardepeildatum ligt altijd een jaar vóór het belastingjaar. Dit is landelijk vastgesteld. Dit geeft ons de tijd om de verkoopprijzen goed te onderzoeken. Natuurlijk houden we rekening met de verkoopprijzen van woningen en bedrijfspanden. 

Controle Waarderingskamer

De Waarderingskamer is een onafhankelijk instituut. Zij controleren of de BWB de regels van de wet WOZ goed uitvoeren.

Pas als we goedkeuring van de Waarderingskamer hebben, mogen wij u een nieuwe WOZ-waarde geven. Wilt u weten hoe de Waarderingskamer oordeelt over het waarderingsmodel voor uw gemeente? Lees dan het oordeel van de Waarderingskamer over de kwaliteit van onze taxaties.

Wat als ik het niet eens ben?

 

  • Heeft u een QR-code op uw aanslagbiljet? Scan de QR-code. U komt dan op een pagina waar u de volgende stappen kunt doorlopen. 

Stap 1: Doe de waardecheck.
Twijfelt u of uw WOZ-waarde klopt? Controleer dit eenvoudig door 4 simpele vragen te beantwoorden. Ligt de schatting te ver van uw WOZ-waarde? Dan bestaat de kans dat onze informatie niet (meer) actueel is. In dit geval hebben wij vaak foto's nodig. 

Stap 2: Foto's aanleveren.
Voor een goede waardebepaling is het noodzakelijk dat onze informatie over uw woning actueel is. Om die reden vragen wij u altijd om recente foto's aan te leveren. 

Stap 3: Download uw taxatieverslag.
Deze vindt u onder het kopje Taxatie op Zelf online regelen. Op het taxatieverslag vindt u verschillende gegevens over uw object/woning. Als er iets niet klopt, dan kunt u eenvoudig bezwaar maken. 

Stap 4: Bezwaar maken
Bent u het niet eens met uw WOZ-waarde? Dien eenvoudig bezwaar in door een paar vragen te beantwoorden. Als wij nog gegevens nodig hebben of als de taxateur nog vragen heeft, dan nemen wij contact met u op.

  • Heeft u geen QR-code op uw aanslagbiljet?

Stap 1: Download uw taxatieverslag.
Deze vindt u onder het kopje Taxatie op Zelf online regelen. Op het taxatieverslag vindt u verschillende gegevens over uw object/woning. 

Stap 2: Check en vergelijk gratis uw WOZ-waarde 
U kunt de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met andere woningen bij u in de straat, buurt, dorp of stad. Doe de gratis check op www.wozwaardeloket.nl .

Stap 3: Maak een belafspraak met de taxateur
U kunt een gratis gesprek aanvragen met de taxateur. Wanneer u hier uw gegevens invult, zal de taxateur u binnen 5 werkdagen terugbellen. U kunt uw voorkeur geven om 's ochtends of 's middags te worden teruggebeld. De taxateur bekijkt dan direct of er een fout is gemaakt en past deze meteen kosteloos aan.

Plan een terugbelverzoek in met de taxateur

Stap 4: Nog steeds niet eens?
Als u na het gesprek nog steeds niet tevreden bent heeft u het recht om bezwaar te maken. Doe dit binnen 6 weken na de datum van de WOZ beschikking. Dit regelt u eenvoudig via Zelf online regelen

Maak direct bezwaar
 

Meer over de WOZ